Nie wiem jak to sie stało, ale zostało mi w domu naprawdę dużo pietruszek,
no więc była okazja do wypróbowania tego przepisu.
Składnik:
pół kilo pietruszki
dwie gruszki
szklanka mleka roślinnego
(ja dałam owsiane z poprzedniego posta)
szklanka bulionu
opcjonalnie łyżeczka tymianku
(ja tym razem dodałam ,ale następnym razem tego nie zrobię ,
bo bardziej smakowało mi bez - natomiast jest on w oryginalnym przepisie)
kilka łyżek oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy.
Potem rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy pietruszkę i dusimy kilka minut, w tym czasie obieramy i kroimy gruszki, a po kilku minutach dodajemy je do pietruszki i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie dolewamy bulion i gotujemy aż gruszka będzie bardzo miękka (ok.15 - 20 minut).
Dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i miksujemy.
Podajemy posypaną płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz