wtorek, 20 stycznia 2015

paluszki grissini

Tym razem przepis, który wzięłam od moich rodziców.
Świetnie nadają się do zupy lub same jak przekąska zamiast chipsów, czy zwykłych kupnych paluszków.

Składniki:

2 szklanki mąki
pół paczki drożdży
łyżeczka cukru
sól do smaku (ok. pół łyżeczki)
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
dodatki takie jakie lubimy ja zrobiłam z czarnuszką i sezamem, 
ale możecie tez zrobić z bazylią, rozmarynem, kminkiem 

Przygotowanie:

W misce kruszę drożdże, dodaję trzy łyżki mąki i zalewam szklanką wody, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Kiedy drożdże wyrosną dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto prócz dodatków (sezamu, czarnuszki, bazylii itd.)



Kiedy ciasto jest zbyt rzadkie dodaje mąki, kiedy nie chce się wyrobić dolewam oliwy z oliwek albo wody.

Zagniecione ciasto przykrywam lnianą ściereczką odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


Wyrośnięte ciasto dziele na dwie części, jedną zagniatam z sezamem a drugą z czarnuszką.
Kręcę paluszki, które potem układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę w 180 stopniach aż się nie zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz