Tym razem przepis, który wzięłam od moich rodziców.
Świetnie nadają się do zupy lub same jak przekąska zamiast chipsów, czy zwykłych kupnych paluszków.
Składniki:
2 szklanki mąki
pół paczki drożdży
łyżeczka cukru
sól do smaku (ok. pół łyżeczki)
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
dodatki takie jakie lubimy ja zrobiłam z czarnuszką i sezamem,
ale możecie tez zrobić z bazylią, rozmarynem, kminkiem
Przygotowanie:
W misce kruszę drożdże, dodaję trzy łyżki mąki i zalewam szklanką wody, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże wyrosną dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto prócz dodatków (sezamu, czarnuszki, bazylii itd.)
Kiedy ciasto jest zbyt rzadkie dodaje mąki, kiedy nie chce się wyrobić dolewam oliwy z oliwek albo wody.
Zagniecione ciasto przykrywam lnianą ściereczką odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto dziele na dwie części, jedną zagniatam z sezamem a drugą z czarnuszką.
Kręcę paluszki, które potem układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę w 180 stopniach aż się nie zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz