Dla wegan tofucznica jest klasyką i każdy wie jak ją zrobić,
ale dla kogoś kto dopiero wchodzi w świat kuchni wegańskiej nie jest to takie oczywiste,
dlatego mimo wszystko zamieszczam przepis.
W drodze wyjaśnienia napisze jeszcze, że jest to wegańska wersja jajecznicy.
Składniki:
kostka tofu (ok.200 g)
2 łyżeczki płatków drożdżowych
pół łyżeczki czarnej soli
spora szczypta kurkumy
1/4 szklanki wody
kilka łyżek oleju
pieprz
szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokruszone tofu wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do czasu aż się nie zarumieni.
Dodajemy płatki drożdżowe, sól, kurkumę, pieprz i wodę i smażymy aż woda nie odparuje.
Pod koniec smażenia możemy dodać szczypioru.
Podajemy ze świeżym pieczywem i warzywami.
Tak wygląda podstawowy przepis na tofucznicę, ale możecie go modyfikować wedle waszych upodobań.
Ja ostatnio robiłam z cebulą, pomidorami i makaronem, który został mi po obiedzie w poprzedniego dnia.
Możecie też dodać parówki sojowe, paprykę czy natkę pietruszki - wszystko zależy od waszych upodobań kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz