niedziela, 11 stycznia 2015

kasza kuskus z warzywami

Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, smaczne, tanie i należy je jadać.
Tylko czasem brakuje nam na nie pomysłów.
Zatem dzisiaj przedstawiam wam jeden z nich.

Składniki:

szklanka kaszy kuskus
3 duże marchewki
2 pietruszki
cebula
łyżka curry
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wrzącą wodą (proporcje według przepisu na opakowaniu).
Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.



Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na dużej patelni lub w woku.



Kiedy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa i przyprawy.


Po kilka minutach dosypujemy kaszę i smażymy jeszcze przez kolejne kilka minut, żeby smaki się przegryzły.


Kaszę możemy podawać jako samodzielne danie lub jako element drugiego dania, 
ja swoją podałam w zestawie z falafelami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz