środa, 28 stycznia 2015

ekspresowe masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, ale żeby kupić takie bez zbędnych dodatków muszę iść specjalnie do sklepu ekologicznego, który mam nie po drodze i gdzie jak to w sklepie ekologicznym tanio nie jest.
A jak się okazało można kupić już obrane orzeszki ziemne, nie oblepione tłuszczem idealne, bez żadnych dodatków, nawet bez soli, a kiedy nie musimy sami łuskać fistaszków to sprawa jest już ułatwiona do tego stopnia, że całe przygotowania zajmą nam 5 minut :)


Składniki:

orzeszki ziemne
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub inny dobrej jakości

Przygotowanie:

Mielimy orzeszki w młynku do kawy.



Jak widać te orzeszki są już troszeczkę wyschnięte w porównaniu do fistaszków, które obieramy sami i właśnie dlatego dodajemy olej (jest to taka oszczędność czasu, że na pewno nie będę obierać sama orzeszków, ale jeśli wy tak zrobicie to możecie pominąć etap dodawania oleju, bo orzeszki same w sobie będą na tyle tłuste, ze nie będzie już to potrzebne).


Dokładnie mieszamy i smacznego, jeśli chcecie możecie troszkę osolić, ja nie widzę takiej potrzeby :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz