sobota, 3 stycznia 2015

bułki do hamburgerów

Żeby nasze hamburgery były naprawdę idealne proponuję samodzielnie upiec do nich bułki.
Kupne bułki do hamburgerów nie są wegańskie, w tych zwykłych również nie zawsze wiadomo co się znajduje. Ja gotowe pieczywo kupuję w ostateczności.

Składniki:

300 g mąki pszennej 
 pół kostki drożdży
łyżeczka cukru
 łyżka oleju
szklanka wody
oliwki trochę zielonych i trochę czarnych
(możesz dodać tylko w jednym kolorze, jeśli nie chcesz kupować dwóch opakowań, 
ja jestem pożeraczem oliwek wiec mam zawsze jedne i drugie w domu)
kurkuma
bazylia
oregano
czosnek (możesz wycisnąć świeży lub dodać suszonego)

Przygotowanie:

Kruszymy drożdże, dosypujemy łyżeczkę cukru, trzy łyżeczki mąki
i wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.



Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy przyprawy.


Dodajemy wyrośnięte drożdże i pokrojone oliwki.



Zagniatamy ciasto.


Formujemy z niego małe bułeczki (one jeszcze trochę urosną).


Przykrywamy bułki ściereczką lnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki. W między czasie rozgrzewamy piekarnik.

Wyrośnięte bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.


Teraz kiedy mamy już gotowy majonez, bułki i burgery możemy zabrać się do lepienia hamburgerów.
Oprócz wymienionych składników potrzebujemy jeszcze cebulkę i pomidora.

A oto kolejne etapy montażu:

Najpierw przekrawamy bułkę na pół.


Potem smarujemy obie połówki majonezem.


Na obu połówkach układamy pomidora.


A na pomidorze plasterek cebulki.


Na jednej połówce burgera.


I szybko składamy obie połówki.


Przed zjedzeniem możemy jeszcze podgrzać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz