Po co przepłacać za coś co można zrobić samemu.
Odkryłam że jest mi potrzebny do zrobienia marcepanu,
który uwielbiam, a również jest drogi i w dodatku bardzo często niewegański,
gdzie w oryginale powinien taki być.
Tak więc zacznijmy od golden syropu.
Składniki:
325 g wody
600 g cukru
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Najpierw gotuję 100 g cukru z 25 g wody, aż cukier się skameralizuje i nabierze złotego koloru.
(nie było możliwości zrobienia lepszego zdjęcia przy naszym sprzęcie fotograficznym i naszych umiejętnościach)
Kiedy cukier się skameralizuje zdejmuję garnek z ognia i dodaję 300 g wrzątku i resztę cukru.
Dokładnie mieszam i dodaję wyciśnięty sok z cytryny.
I gotowe, właśnie zaoszczędziliście dychę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz