wtorek, 6 stycznia 2015

golden syrup

Po co przepłacać za coś co można zrobić samemu.
Odkryłam że jest mi potrzebny do zrobienia marcepanu, 
który uwielbiam, a również jest drogi i w dodatku bardzo często niewegański, 
gdzie w oryginale powinien taki być.
Tak więc zacznijmy od golden syropu.

Składniki:

325 g wody
600 g cukru
4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Najpierw gotuję 100 g cukru z 25 g wody, aż cukier się skameralizuje i nabierze złotego koloru.


(nie było możliwości zrobienia lepszego zdjęcia przy naszym sprzęcie fotograficznym i naszych umiejętnościach)
Kiedy cukier się skameralizuje zdejmuję garnek z ognia i dodaję 300 g wrzątku i resztę cukru.
Dokładnie mieszam i dodaję wyciśnięty sok z cytryny.




I gotowe, właśnie zaoszczędziliście dychę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz