środa, 28 stycznia 2015

krem ziemniaczany z kurkami

Z grzybami nie mam zbyt dużego doświadczenia, 
nie znam się na nich i boję się je zbierać.
W mojej rodzinie nigdy nie gościły zbyt często na stole, 
ale czas się przełamać, zwłaszcza, że bardzo je lubię.
O tej porze roku oczywiście mamy do wyboru tylko mrożone, ale wcale mi to nie przeszkadza.
Zupka, którą wam dzisiaj przedstawiam zdecydowanie zachęciła mnie do dalszych poszukiwań w tym temacie.

Składniki:

250 gram mrożonych kurek
ok 80 dag ziemniaków
pietruszka
seler
2 marchewki
duża cebula
4 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki


Przygotowanie:


Obieramy ziemniaki, marchewkę, cebulę, selera, pietruszkę, czosnek.
Cebule i czosnek siekamy w drobną kostkę.



ziemniaczki, marchewki, selera i pietruszkę w troszkę większą.



Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebule, czosnek, marchewki, pietruszkę, selera i połowę ziemniaków.


Kiedy warzywka już trochę zmiękną zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut.


W tym czasie smażymy drugą połowę ziemniaków razem z kurkami, w trakcie smażenia solimy i pieprzymy.


Ugotowane warzywa mielimy na głodki krem za pomocą blendera.



Do kremu dodajemy usmażone kurki, ziemniaczki mieszamy wszystko, 
podajemy posypane pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz