wtorek, 27 stycznia 2015

zupa pomidorowa z temphem

Pierwszy raz zrobiłam tak dobrą pomidorówkę , więc koniecznie muszę się z wami podzielić tym przepisem.
No i tempeh - moje kolejne odkrycie - jest pyszny i w najbliższym czasie znowu muszę go zamówić, 
bo póki co niestety widuję go tylko w sklepach internetowych, 
ale, ponieważ weganizm staje się coraz bardziej popularny to mam nadzieje, że niedługo się to zmieni.

Składniki:

2 puszki pomidorów
puszka mleka kokosowego
1 cebula
imbir ok.3 cm
pół papryczki chili
trzy ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
pół łyżeczki kolendry
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki garam masala
jedno opakowanie tempeh
płatki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Cebulę obieram i kroję w kostkę, 


Smażę na rozgrzanym oleju  razem z obranym i startym imbirem,



przeciśniętym przez praskę czosnkiem


solą i pieprzem.

Kiedy cebula zmięknie dodaję pokrojoną papryczkę chili, liść laurowy, kumin, kurkumę i smażę jeszcze 5 minut.



Po tym czasie dodaję pomidory, mleczko kokosowe i 400 ml wody, gotuję przez 10 minut, a potem miksuję blenderem.
Dodaję pokrojony w kostkę tempeh.



Gotuję jeszcze ok. 10 minut.
Przed podaniem możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz