wtorek, 6 stycznia 2015

marcepan

Nie wierzę, że jest na tym świecie ktoś kto nie lubi marcepanu.

Składniki:

250 ml cukru (szklanka)
2 łyżki golden syrupu
125 ml wody (pół szklanki)
250 g migdałów
220 g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
3 łyżki skrobi kukurydzianej (tylko jeśli będzie za rzadkie


Przygotowanie:

Standardowo trzeba zacząć od namoczenia i obrania migdałów.


Obrane migdały mielimy (możemy użyć blendera, ja używam młynka do kawy)


Zagotować cukier z syropem i wodą.



I przestudzić.
Po przestudzeniu dodać migdały, cukier puder i ew. skrobię kukurydzianą.
Ugnieść jednolita masę i przechowywać w lodówce. Jeśli po ugnieceniu i wymieszaniu wszystkich składników dalej będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę zmielonych migdałów i cukru pudru, po ochłodzeniu masa też dodatkowo zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz