Moja wersja sajgonek nie jest zbyt ostra, więc możesz ją podać nawet dzieciom.
Niestety Monia nie przepada za zbyt ostrymi smakami, wiec gotując dla nas obu muszę się nieco pohamować z przyprawianiem.
Składniki:
350 g czerwonej soczewicy
500 g kiszonej kapusty
dwie czerwone cebule
sól
pieprz
łyżeczka trawy cytrynowej
łyżeczka kolendry
dwie łyżki sosu sojowego
opakowanie papieru ryżowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję w osolonej wodzie.
Kapustę kroję na drobniejsze kawałki, 350 g gotuję z małą ilością wody przez 1 godzinkę.
Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę.
Mieszam soczewicę, odcedzoną ugotowaną kapustę i usmażoną cebulę.
Dodaję 150 g surowej kapusty i przyprawy, mieszam wszystko dokładnie i mam już gotowy farsz.
Na płaskim talerzu mieszam 2 łyżki sosu sojowego z odrobiną wody.
I maczam w nim pojedynczo papier ryżowy na ok. minutę, żeby zmiękł.
Zwijam sajgonki.
I smażę na patelni - jeśli nie chcesz smażyć możesz upiec je w piekarniku,
ale mi bardziej smakują smażone.
Ja podaję je z ryżem i surówką z marchewki.
Nie wiesz jak zrobić surówkę z marchewki?
To bardzo proste, ścieram marchewki (4 sztuki) na cienkich oczkach tarki,
dodaję dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę cukru i wyciskam sok z połowy cytryny.
Wszystko dokładnie mieszam i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz