środa, 7 stycznia 2015

sajgonki

Moja wersja sajgonek nie jest zbyt ostra, więc możesz ją podać nawet dzieciom. 
Niestety Monia nie przepada za zbyt ostrymi smakami, wiec gotując dla nas obu muszę się nieco pohamować z przyprawianiem.

Składniki:

350 g czerwonej soczewicy
500 g kiszonej kapusty
dwie czerwone cebule
sól
pieprz
łyżeczka trawy cytrynowej
łyżeczka kolendry
dwie łyżki sosu sojowego
opakowanie papieru ryżowego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę gotuję w osolonej wodzie.
 Kapustę kroję na drobniejsze kawałki, 350 g gotuję z małą ilością wody przez 1 godzinkę.


Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę.



Mieszam soczewicę, odcedzoną ugotowaną kapustę i usmażoną cebulę. 
Dodaję 150 g surowej kapusty i przyprawy, mieszam wszystko dokładnie i mam już gotowy farsz.



Na płaskim talerzu mieszam 2 łyżki sosu sojowego z odrobiną  wody.


I maczam w nim pojedynczo papier ryżowy na ok. minutę, żeby zmiękł.


Zwijam sajgonki.


I smażę na patelni - jeśli nie chcesz smażyć możesz upiec je w piekarniku, 
ale mi bardziej smakują smażone.


Ja podaję je z ryżem i surówką z marchewki.


Nie wiesz jak zrobić surówkę z marchewki?
To bardzo proste, ścieram marchewki (4 sztuki) na cienkich oczkach tarki, 
dodaję dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę cukru i wyciskam sok z połowy cytryny.
Wszystko dokładnie mieszam i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz