czwartek, 1 stycznia 2015

pizza sylwestrowa

Jak już wcześniej pisałam w sylwestra zawsze jemy pizzę.
Na szczęście zdążyło nam dojść zamówienie z evergreen, więc miałyśmy nawet wegański ser.
Odkąd jesteśmy wegankami pierwszy raz jadłyśmy ser i muszę przyznać, że był dobry
i chwała tym którzy go wynaleźli.

Składniki:

ciasto:
pół paczki drożdży
ok.szklanki wody
ok. 3 szklanek maki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

sos:
puszka pomidorów
spora  łyżka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
3 ząbki czosnku
łyżeczka lub mniej chilli
(w zależności od tego jak ostre mamy chilli i jak ostry sos lubimy)

dodatki:
wegański ser żółty
cebula
pomidor
kilka czarnych oliwek
pół papryki
kilka łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 kubka wody, dodajemy 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.
Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


W trakcie jak rosną drożdże przygotowujemy sos.
Do garnka wlewamy puszkę pomidorów, jeśli pomidory nie są pokrojone to kroimy je, 
dodajemy sól, cukier, oliwę, oregano, chilli i wciskamy czosnek przez praskę.




Kiedy sos zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia i blendujemy.


Kiedy mamy gotowy sos wracamy do przygotowania ciasta.
To jest też moment, w którym już możemy zacząć rozgrzewać piekarnik, więc nastawiamy go na 180 stopni.
Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą składników na ciasto i zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy wody lub mąki.



Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie szykujemy dodatki do pizzy.

Ścieramy żółty ser.


Kroimy, pomidora, paprykę, cebulę, oliwki.

Blaszkę smarujemy oliwką z oliwek i posypujemy kaszą manną (wtedy ciasto jest bardziej chrupiące).


Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę.


Smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy resztę składników.


Pieczemy ok 20 - 25 minut aż ciasto się zarumieni.


Jemy z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz