niedziela, 11 stycznia 2015

surówka z kiszonej kapusty

Surówki każdy jada i każdy robi, ale każdy trochę inaczej.
Tą surówkę lubi dużo osób, ale dla niektórych była odkryciem, 
wiec mimo iż mnie przepis wydaje się bardzo podstawowy, 
wrzucam ją tutaj, bo może ktoś skorzysta.

Składniki:

pół kilo kapust kiszonej
jabłko
cebula
dwie duże marchewki
cukier
pieprz
sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obieram marchewki, z jabłek wykrawam gniazdka nasienne (mogę je też obrać, ale nie jest to konieczne), marchewki ścieram na tarce o cienkich oczkach, a jabłka na tarce o grubych oczkach.


Cebulę kroję w kostkę, staram się w miarę drobno.


Kapustę kroję na mniejsze kawałki.


Mieszam z sobą wszystkie warzywa, dodaję kilka łyżek oliwy (w zależności od tego jak suche były warzywa), dwie łyżki cukru (nie jest to konieczne, ale mnie tak bardziej smakuje), sól, pieprz do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz