środa, 31 grudnia 2014

chipsy z ziemniaków i marchewek

Miałam wrzucić w sylwestra, więc wrzucam, ale okazało się, że są tak dobre, że nie potrzeba już do nich sosów i jeśli planujecie zapraszać gości to proponuję zrobić od razu z podwójnych proporcji.
Pierwotnie miałam w planach jeszcze zrobić chipsy z buraków, ale w sklepie koło mnie buraki wyglądały na niezbyt świeże i to naprawdę bardzo delikatnie mówiąc, wiec na chipsy z buraków jeszcze przyjdzie czas, a tym czasem zajadajcie te które przygotowałam.

Składniki:

cztery małe ziemniaki
dwie duże marchewki
czosnek suszony w proszku
suszony szczypiorek
sól 
papryka słodka i wędzona

Przygotowanie:


Marchewki i ziemniaki, obieram, dokładnie myję i kroję w cienkie plasterki.



Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, blaszki wykładam papierem i smaruję olejem, 
na blaszkach układam warzywa natarte olejem i przyprawami.

marchewka - sól, papryka słodka i wędzona
ziemniaki - sól, czosnek i suszony szczypiorek



Piekę przez 30 minut a potem wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na trochę blaszki z warzywami         w środku.


Standardowo na ciepło są najlepsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz