niedziela, 14 grudnia 2014

chlebek żytni

Jak już wiadomo - pieczywo zawsze pieczemy same. 
To jeden z chlebków, który zrobiłyśmy już jakiś czas temu, 
ale nie było kiedy go tutaj wrzucić.

Składniki:

1,5 szklanki mąki żytniej
30 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki słonecznika
 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
dwie łyżki syropu daktylowego
łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki (poza ziarnami słonecznika) w dużej misce.


Miksujemy ok 5 minut lub jeśli nasz mikser nie podoła temu zadaniu (a mój nie podołał już po krótkim czasie) ugniatamy ręcznie.

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

Po pół godziny posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko je dociskamy.


Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowy chleb powinien być lekko zarumieniony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz