Żywiłam się nią cały tydzień i dalej mi smakuje co znaczy, że jest naprawdę dobra.
Z proporcji, które podaje pasty wyszło dość sporo więc jeśli robisz ją pierwszy raz warto zrobić z połowy.
Składniki:
cebula - 8 szt.
marchewki - 4 szt
czosnek - 12 ząbków
przecier pomidorowy
łyżeczka kminku mielonego
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki wędzonej
odrobina chili
sól
oliwa z oliwek / dobry olej
(niech każdy doda co lubi i co ma w domu,
ja dodałam olej rzepakowy tłoczony na zimno)
Przygotowanie:
Soczewicę gotuje do miękkości, cebulkę obieram, kroję w kostkę i smażę na patelni razem z marchewką startą na tarce na grubych oczkach, dodaję kminek, odrobinę soli, chili, paprykę ostrą, słodką i wędzoną.
Na koniec kiedy warzywa już zmiękną, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszkam i smażę jeszcze przez chwilkę.
Na koniec mieszam warzywa z soczewicą i dodaję przecier pomidorowy.
Wszystko rozdrabniam blenderem.
Gotową pastę przekładam do pudełeczek plastikowych i trzymam w lodówce, moja po tygodniu dalej jest dobra :)
do tej pasty wracam najczęściej, jest naprawdę pyszna
OdpowiedzUsuń