wtorek, 30 grudnia 2014

ekspresowe spaghetti ze szpinakiem

Danie powstało z braku czasu i chęci zjedzenia czegoś dobrego.
Warto mieć w domu awaryjnie makaron i szpinak w zamrażalniku. 
Śmietanę wegańską zawsze kupuje hurtem na zapas więc też zazwyczaj jakaś jest w mojej lodówce.

Składniki (porcja na dwie osoby):

pół paczki makaronu spaghetti (akurat teraz użyłam razowego, ale nie jest to konieczne, jeśli nie przepadasz za razowym użyj klasycznego)
paczka mrożonego szpinaku (wiem, że to nie to samo co prawdziwy, ale ideą tego dania jest szybkość)
pół wegańskiej śmietany
dobrej jakości wegańska Vegeta
odrobina oliwy z oliwek
łyżeczka soli

Przygotowanie:

Gotujemy makaron z solą i odrobiną oliwy z oliwek.


Rozmrażamy szpinak, możesz wsadzić go jeszcze w opakowaniu do gorącej wody, a możesz przełożyć do jakiegoś naczynia i rozmrozić w mikrofali.
Przekładamy na garnka i doprawiamy Vegetą.


Kiedy szpinak będzie równomiernie ugotowany, dodajemy śmietanę sojową.
Dostaniesz ją w każdym większym hipermarkecie.



Odcedzamy makaron, przelewamy zimną wodą, ale niezbyt dokładnie, żeby go za bardzo nie schłodzić
 i rozkładamy na talerze.


Polewamy szpinakiem.


Nie wygląda tak apetycznie jak smakuje, ale mam nadzieje że to was nie zniechęci.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz