niedziela, 28 grudnia 2014

święta - paszteciki grzybowe

Paszteciki w formie muffinów, można jeść same albo z ćwikłą.

Składniki:

2 szklanki drobnej fasolki namoczonej na noc
szklanka suszonych grzybów moczonych przez noc 
3/4 szklanki maki owsianej 
(jeśli nie udało Ci się takiej dostać możesz samodzielnie zmielić płatki owsiane
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki suszonego koperku
pół łyżeczki cząbru
spora szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
100 ml oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę przepłukać i wsypać do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, dolać wody (ok. 3 szklanki) i gotować do miękkości.


Cebule pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni, 
razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec smażenia wyjąć liście i ziele.


Fasole zmieszać z cebulą i resztą składników i przepuścić przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem.


Powstałą masę rozłożyć do papierowych foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz