niedziela, 28 grudnia 2014

święta - bezglutenowe ciasto piernikowe z bakaliami

Uwzględniając sporą liczbę osób będącą na diecie bezglutenowej, dodaję taka wersję ciasta.

Składniki:

300 ml maki gryczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
opakowanie przyprawy do piernika
250 ml cukru trzcinowego lub zwykłego
100 ml leju słonecznikowego
2 duże banany
sok z połowy cytryny
100 ml ciepłej wody
1 duży cukier waniliowy
1 szklanka pokrojonych bakalii 
(każdy niech doda co lubi, ja dodałam orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i blanszowane migdały)
1 łyżka wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Odmierzoną ilość mąki przesypujemy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy i mieszamy wszystko.


W osobnym naczyniu za pomocą blendera mieszamy banany, wodę i sok z cytryny.


Wlewamy powstałą masę do reszty składników i dokładnie ucieramy.

Na koniec dodajemy przygotowane bakalie i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki posmarowanej olejem roślinnym i wysypanej bułką tartą.



Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. Wbijamy wykałaczkę, jeśli po wciągnięciu jest sucha ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy je przez kolejne 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz