środa, 31 grudnia 2014

czapati

Doskonałe do dań jednogarnkowych, zamiast chlebem, możemy przegryzać własnie nimi.
Może akurat ktoś dzisiaj wykorzysta :)

Składniki:

2 szklanki mąki razowej
3/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

W misce lub na stolnicy łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto
i zostawiamy je pod przykryciem na 20 minut.



Po 20 minutach podsypujemy stolnicę mąką i lepimy z ciasta małe kuleczki.


Następnie rozpłaszczamy je i wałkujemy, żeby powstały cienkie placuszki.


Rozgrzewamy patelnię (bez żadnego tłuszczu) i podprażamy na niej placuszki z obu stron.


A następnie opiekamy je nad palnikiem, żeby nabrały powietrza i trochę się przypiekły.
To już jest nieco trudne, ale trzeba próbować, bo jak już zacznie się udawać to satysfakcja jest ogromna.
Czasami nie chcą się pompować, gdy są zbyt wysuszone, więc możesz je wtedy delikatnie skropić wodą.




Najlepsze są zanim zdążą wystygnąć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz