sobota, 13 grudnia 2014

tarta gruszkowa

Sezon na gruszki nie trwa zbyt długo, więc trzeba się pospieszyć i zrobić ją koniecznie, bo jest przepyszna.
My swoją jadłyśmy jeszcze ciepłą i nie mogłyśmy się oprzeć kolejnym kawałkom.

Składniki:

Ciasto:
350 g wegańskiej margaryny
(ja użyłam Planty, bo nie miałam już czasu, 
żeby zamawiać coś lepszego przez internet)
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
odrobina olejku migdałowego
olej do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania blaszki

Nadzienie:
10 średnich gruszek
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina wody

Przygotowanie:

Nadzienie:

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wykrajmy ogryzki. 


Kroimy je na mniejsze części i gotujemy z odrobin ą wody i cukrem, kiedy będą zupełnie miękkie miksujemy je ze skrobią, tworząc gładką marmoladę i gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.


Zostawiamy do ostudzenia i przygotowujemy ciasto.

Ciasto:

Margarynę siekamy na drobne kawałki razem z mąką, cukrem pudrem i olejkiem migdałowym.


Zagniatamy ciasto, odkładamy jedna trzecią a resztą wykładamy wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą blaszkę.



Tak przygotowany spód pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Potem wyjmujemy go, nakładamy do środka nadzienie i na górze układamy wałeczki ulepione z reszty ciasta formując kratkę.


Pieczemy jeszcze przez 50 - 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz