sobota, 27 grudnia 2014

święta - smażona rybka

Aby tradycji stało się zadość smażona rybka też musi gościć na świątecznym stole.

Składniki:

rybka:

400 g fasolki Jaś (namoczonej na noc)
2 łyżki oliwy z oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 opakowanie nori
1-2 łyżki mąki kukurydzianej

panierka:

pół szklanki maki pszennej
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub odrobina suszonego czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka zmielone ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka poszatkowanego koperku
woda
olej / oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy fasolkę, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z oliwą z oliwek, pociętymi i namoczonymi arkuszami nori, sosem sojowym i solą.





Z tak powstałej masy lepimy kotleciki.


Kiedy kotleciki są gotowe przygotowujemy panierkę.

Mąkę wsypujemy do miski.
Sezam, siemię lniane i słonecznik mielimy w młynku
i dosypujemy do mąki razem z reszta suchych składników i dokładnie mieszamy.



Następnie dodajemy sos sojowy i taką ilość wody, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencje gęstego jogurtu.

Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy po obu stronach na rozgrzanej patelni.


W wersji wigilijnej raczej jemy samodzielnie, ale możemy ją też podać w tradycyjnym zestawie obiadowym z ziemniakami i surówką lub np. jako burgera w bułce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz