Kanapek jemy bardzo dużo,
więc pasty szybko nam się nudzą i ciągle poszukujemy nowych smaków.
Oto co da się zrobić z tofu,
które samo w kanapce jest raczej mało wyrazistym dodatkiem,
natomiast w tych kombinacjach można by jeść, jeść i jeść :)
Twarożek tofu z warzywami
Składniki:
- opakowanie tofu naturalnego
- kilka łyżek wegańskiej śmietany
- szczypiorek
- 5 rzodkiewek
- kawałek ogórka
- pół cebuli
- sól, ew.sól ziołowa
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw rozgniatamy tofu ze śmietaną wegańską.
Siekamy szczypiorek i wrzucamy go do twarożku.
Potem kroimy w kostkę rzodkiewkę,
cebulę,
i ogórka.
Wszystko mieszamy razem, solimy i pieprzymy.
Gotową pastę na kanapce posypuję jeszcze solą ziołową.
Pasta tofu z suszonymi pomidorami
Składniki:
- jedno opakowanie tofu
- kilka suszonych pomidorów
(do pasty możemy też dodać trochę zalewy z pomidorów)
- kilka zielonych i czarnych oliwek
- trzy ząbki czosnku
- ew. odrobina soli do smaku
Przygotowanie:
Rozdrabniamy tofu.
Kroimy bardzo drobno pomidory.
i oliwki.
Dorzucamy je do tofu razem z paroma łyżeczkami zalewy z pomidorów.
Wciskamy czosnek do pasty.
Dokładnie mieszamy, ewentualnie trochę solimy do smaku i gotowe.
Obie pasty przyrządza się bardzo szybko, więc polecam zwłaszcza tym zapracowanym i tym co nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz