niedziela, 14 grudnia 2014

pasty na kanapki z tofu

Kanapek jemy bardzo dużo, 
więc pasty szybko nam się nudzą i ciągle poszukujemy nowych smaków.
Oto co da się zrobić z tofu, 
które samo w kanapce jest raczej mało wyrazistym dodatkiem,
natomiast w tych kombinacjach można by jeść, jeść i jeść :)



Twarożek tofu z warzywami

Składniki:

- opakowanie tofu naturalnego
- kilka łyżek wegańskiej śmietany
- szczypiorek
- 5 rzodkiewek
- kawałek ogórka
- pół cebuli
- sól, ew.sól ziołowa
- pieprz

Przygotowanie:


Najpierw rozgniatamy tofu ze śmietaną wegańską.
Siekamy szczypiorek i wrzucamy go do twarożku.


Potem kroimy w kostkę rzodkiewkę,


cebulę,


i ogórka.


Wszystko mieszamy razem, solimy i pieprzymy.


Gotową pastę na kanapce posypuję jeszcze solą ziołową.


Pasta tofu z suszonymi pomidorami

Składniki:

- jedno opakowanie tofu
- kilka suszonych pomidorów 
(do pasty możemy też dodać trochę zalewy z pomidorów)
- kilka zielonych i czarnych oliwek
- trzy ząbki czosnku
- ew. odrobina soli do smaku


Przygotowanie:

Rozdrabniamy tofu.


Kroimy bardzo drobno pomidory.


i oliwki.


Dorzucamy je do tofu razem z paroma łyżeczkami zalewy z pomidorów.


Wciskamy czosnek do pasty.


Dokładnie mieszamy, ewentualnie trochę solimy do smaku i gotowe.


Obie pasty przyrządza się bardzo szybko, więc polecam zwłaszcza tym zapracowanym i tym co nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz