niedziela, 14 grudnia 2014

flaczki z boczniaka

Zupa, którą pokocha każdy.
Nie znam jeszcze nikogo, komu by nie smakowała.
Nawet mój kot dał się nabrać na te "flaczki".
I mam na to dowody :)





Składniki:

trzy spore marchewki
duża pietruszka
pół selera albo jeden mały
dwie cebule
 250 g boczniaków
 kilka łyżek oleju
 kilka ziaren pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki
trzy łyżki majeranku
kilka ziaren ziela angielskiego
cztery liście laurowe
 łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka tymianku
 odrobina chilli
  łyżeczka soli
 łyżka musztardy
 dwie łyżki sosu sojowego
 pięć szklanek wody

Przygotowanie:


Cebulkę kroimy w kostkę,


warzywa ścieramy na tarce, na grubych oczkach.


Bocznika siekamy w paseczki.

Najpierw rumienimy cebulkę na patelni.


Potem dorzucamy do niej warzywa i boczniaka.


Smażymy aż wszystko trochę zmięknie.
Przekładamy do sporego garnka i zalewamy wodą.


Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze przez parę minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz