sobota, 27 grudnia 2014

święta, święta i po świętach - zupa migdałowa

W zeszłym tygodniu byłam już zbyt zajęta przygotowaniami do świąt i gotowaniem, 
żeby pisać i wrzucać przepisy na bieżąco,
ale wszystko uważanie dokumentowałam i teraz mogę przedstawić efekty mojej pracy.
Niektóre potrawy są tak dobre, że na pewno będę je przyrządzać nie tylko od święta, 
a te typowo świąteczne zawsze możecie wykorzystać w przyszłym roku.
Od tej zupy zaczęliśmy nasze święta już w Niedzielę.
Okres przedświąteczny był jedynym momentem na przygotowanie jej, 
bo na stole wigilijnym od lat niezmiennie gości u nas grzybowa, 
ale jeśli szukacie jakiejś odmiany możecie spokojnie rozpocząć Wigilię zupą migdałową.

Składniki:

150 g migdałów
100 g rodzynek
50 g brązowego cukru
1 łyżka oleju
1 l mleka migdałowego 
(możesz kupić gotowe lub zrobić samemu - przepis znajdziesz na moim blogu)
woreczek ryżu - opcjonalnie

Przygotowanie:

Zaczynamy od sparzenia rodzynek i migdałów.
Żeby migdały łatwiej się obierały ja sparzam je dwukrotnie, 
najpierw zalewam wrzątkiem i czekam ok. 10 minut. 
Potem odlewam wodę i jeszcze raz zalewam wrzątkiem. 
Po 3 minutach obierają się już bez najmniejszego problemu, 
praktycznie same wyskakują ze skórek.



Mleko gotuję z cukrem, kiedy zacznie wrzeć dodaję migdały i gotuję jeszcze 10 minut.


Po zdjęciu z ognia - blenduję, a  następnie dodaję rodzynki.


Podaję z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz