Moje odkrycie tego weekendu, najlepsze pieczywo jakie do tej pory upiekłam.
Chociaż zawsze to co piekę jest pyszne, zapach jakim wypełniło się moje mieszkanie podczas pieczenia
i smak tych pysznych nadmuchanych chmurek jest nie do opisania,
a pracy z nimi nie ma wcale aż tak wiele.
Na pewno upiekę je jeszcze nie raz.
Z proporcji które podaję wychodzą dwa nie za duże chlebki.
Z proporcji które podaję wychodzą dwa nie za duże chlebki.
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
2 łyżeczki mąki
Na chlebki:
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
zioła - oregano, bazylia, tymianek
(wszystkiego po dużej łyżce)
kilka ząbków świeżego czosnku lub duża łyżka suszonego
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie składniki na zaczyn, przykrywam ściereczka i zostawiam do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie
dodajemy mąkę, sól, olej, wodę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto
znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy do niego zioła, czosnek i odrobinę oleju.
Ciasto dokładnie zagniatamy, żeby równomiernie wymieszało się z ziołami,
dzielimy na dwie części, formujemy dwa chlebki i nacinamy je w kilku miejscach.
Tak przygotowane zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką,
kiedy wyrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
W połowie czasu pieczenia zwilżamy górę chlebków wodą.
Gotowe chlebki jemy z pysznymi pastami własnej roboty, aż nie pękniemy.
Zaczyn:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
2 łyżeczki mąki
Na chlebki:
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
zioła - oregano, bazylia, tymianek
(wszystkiego po dużej łyżce)
kilka ząbków świeżego czosnku lub duża łyżka suszonego
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie składniki na zaczyn, przykrywam ściereczka i zostawiam do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie
dodajemy mąkę, sól, olej, wodę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto
Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy do niego zioła, czosnek i odrobinę oleju.
Ciasto dokładnie zagniatamy, żeby równomiernie wymieszało się z ziołami,
dzielimy na dwie części, formujemy dwa chlebki i nacinamy je w kilku miejscach.
Tak przygotowane zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką,
kiedy wyrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
W połowie czasu pieczenia zwilżamy górę chlebków wodą.
Gotowe chlebki jemy z pysznymi pastami własnej roboty, aż nie pękniemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz