środa, 30 września 2015

zupa dyniowa z gnocchi

Sezon na dynie w pełni, 
więc trzeba korzystać ile się da.
Moja babcia podawała zupę dyniową z pyzami ziemniaczanymi, 
ale ja idąc z duchem czasu podaje ją z gnocchi.
Można powiedzieć, że w pewnym sensie gnocchi to taka rekonstrukcja pyz :)
Dzisiaj moja ulubiona wersja na słodko z mlekiem sojowym.


Składniki na zupę:

Średniej wielkości dynia
mleko sojowe ok. 3 szklanek
ksylitol albo cukier ( kilka łyżek do smaku)
sól
mielone goździki ok. łyżeczki
(można też użyć goździków w całości, 
ale po co potem męczyć się z wyławianiem ich z zupy)



Składniki na gnocchi:
(kiedyś już podawałam przepis na gnocchi , ale tamte były bezglutenowe, 
teraz robię tradycyjna wersję)

ok. kilograma ziemniaków
szklanka mąki pszennej
łyżka soli


Przygotowanie:

Dynie obieramy i kroimy w kostkę.


Zalewamy odrobiną wody, tylko tyle żeby ja przykryć, solimy i gotujemy aż zmięknie.
Kiedy dynia jest już miękka, miksujemy ją, dolewamy mleko i przyprawiamy.
Gotujemy jeszcze przez chwilkę, żeby smak goździków się przegryzł i gotowe.


Można się brać za gnocchi.
Ziemniaki gotujemy w skórce.
Studzimy i obieramy.



Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i mąkę i zagniatamy ciasto.


Z ciasta lepimy kuleczki które potem spłaszczamy widelcem.



Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez kilka minut (do wypłynięcia).
Jeśli nie zamierzamy ich jeść od razu to po wyjęciu przelewamy zimną wodą, możemy tez przelać odrobinkę olejem albo oliwką, żeby się nie posklejały.

Układamy w miseczkach, zalewamy zupą i gotowe.

1 komentarz:

  1. Jak tylko pojawiają się jesienne dynie zaczynamy myśleć o zupie. Takiej z gnochi jeszcze nie robiliśmy, dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń