Robiłam w zeszłym roku i okazało się bardzo przydatne,
zwłaszcza w dni kiedy brakuje czasu na cokolwiek,
a w okresie przedświątecznym często tak bywa.
Wystarczy przełożyć ze słoika do garnka,
podgrzać, do tego kawałek chleba lub bułki z masłem (oczywiście wegańskim)
i pyszne obiad w parę minut gotowy.
Ale żeby zimową porą móc sobie pozwolić na takie luksusy,
trzeba najpierw włożyć w to trochę pracy.
Składniki:
3 kilo cukinii
4 kilo pomidorów
1 kilogram cebuli
1,5 kg papryki
(ja wzięłam trochę żółtej trochę czerwonej,
bo taka akurat była w promocji)
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli
3 szklanki cukru
1,5 łyżki curry
1/2 szklanki octu
1,5 łyżki papryki słodkiej
1,5 łyżki papryki ostrej
łyżka pieprzu
Przygotowanie:
Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy i również kroimy w kostkę.
Z papryki wykrajamy gniazdka nasienne i również kroimy w kostkę.
Cebule obieramy i też kroimy w kostkę.
Dokładnie mieszamy,
dodajemy czosnek i sól i zostawiamy na kilka godzin, żeby się przegryzło.
Przekładamy do garnka dodajemy resztę składników i gotujemy ok. godzinki.
Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz