czwartek, 24 września 2015

leczo z cukinii do słoików na zimę

Robiłam w zeszłym roku i okazało się bardzo przydatne, 
zwłaszcza w dni kiedy brakuje czasu na cokolwiek, 
a w okresie przedświątecznym często tak bywa.
Wystarczy przełożyć ze słoika do garnka, 
podgrzać, do tego kawałek chleba lub bułki z masłem (oczywiście wegańskim)
i pyszne obiad w parę minut gotowy.
Ale żeby zimową porą móc sobie pozwolić na takie luksusy, 
trzeba najpierw włożyć w to trochę pracy.


Składniki:

3 kilo cukinii
4 kilo pomidorów
1 kilogram cebuli
1,5 kg papryki 
(ja wzięłam trochę żółtej trochę czerwonej,
 bo taka akurat była w promocji)
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli
3 szklanki cukru
1,5 łyżki curry
1/2 szklanki octu
1,5 łyżki papryki słodkiej
1,5 łyżki papryki ostrej
łyżka pieprzu


Przygotowanie:


Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.



Pomidory sparzamy, obieramy i również kroimy w kostkę.



Z papryki wykrajamy gniazdka nasienne i również kroimy w kostkę.



Cebule obieramy i też kroimy w kostkę.


Dokładnie mieszamy, 
dodajemy czosnek i sól i zostawiamy na kilka godzin, żeby się przegryzło.


Przekładamy do garnka dodajemy resztę składników i gotujemy ok. godzinki.

Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz