Najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem okary,
ale naprawdę bardzo dobry.
Składniki:
sucha bułka
okara (z ok 300 g soji - tyle ile mi zostaje po robieniu mleka)
ok. szklanki mleka do namoczenia bułki (oczywiście mleka sojowego)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
suszone pomidory (ok. dwóch garści)
sól
pieprz
kolendra
natka pietruszki, może tez być mrożona albo suszona
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę kruszę na mniejsze części i zalewam mlekiem,
kiedy zmięknie mogę ją zblendować lub zmielić w maszynce
(ja wole zblendować bo nie chce mi się wyjmować maszynki).
Pomidory odsączam z zalewy i kroję na mniejsze części.
Cebulę obieram i kroje w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę.
Mieszam wszystkie składniki i doprawiam.
Formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej.
Smażę na patelni, aż się zarumienią i podaje tak jak lubię najbardziej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz