wtorek, 22 września 2015

kotlety z okary

Najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem okary, 
ale naprawdę bardzo dobry.


Składniki:

sucha bułka
okara (z ok 300 g soji - tyle ile mi zostaje po robieniu mleka)
ok. szklanki mleka do namoczenia bułki (oczywiście mleka sojowego)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
suszone pomidory (ok. dwóch garści)
sól
pieprz
kolendra
natka pietruszki, może tez być mrożona albo suszona
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:


Bułkę kruszę na mniejsze części i zalewam mlekiem, 
kiedy zmięknie mogę ją zblendować lub zmielić w maszynce
(ja wole zblendować bo nie chce mi się wyjmować maszynki).



Pomidory odsączam z zalewy i kroję na mniejsze części.



Cebulę obieram i kroje w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę.


Mieszam wszystkie składniki i doprawiam.


Formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej.



Smażę na patelni, aż się zarumienią i podaje tak jak lubię najbardziej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz