Nie ukrywam, że przepis jest podkradziony z bloga jadłonomii,
(możne delikatnie uproszczony)
ale skoro przepis jest dobry, sprawdzony i warty polecenia,
to trzeba podawać dalej i popularyzować,
bo głównie taką funkcję ma pełnić ten blog.
Ma popularyzować wegańską kuchnię
i pokazywać, że nie jest wcale nuda, a dodatkowo wegańskie dania są pyszne,
właśnie takie jak ten krem :)
Składniki:
cztery kolby kukurydzy
trzy spore ziemniaki
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki kumin
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki kolendry
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
bulion warzywny w kostce
3/4 litra wody
awokado do podania
(moje już kolorystycznie nie wyglądało najlepiej, ale i tak było smaczne)
Przygotowanie:
Kukurydze obieram z ziaren przy pomocy ostrego noża.
Musi być naprawdę ostry, bo to nie łatwe zadanie.
Ja robiłam to w dużym garnku, żeby nie opryskać kuchni, ale i tak trochę oberwała :)
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
Ziemniaki smażymy kilka minut w dużym garnku.
Po kilku minutach dodajemy kukurydzę i przyprawy.
Smażymy jeszcze ok. 5 minut, po tym czasie zalewamy wodą i dorzucamy kostkę rosołową.
Gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie.
Na koniec miksujemy ew. jeszcze dodatkowo doprawiamy do smaku.
Podajemy z awokado, możemy też podać ze świeżą papryka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz