poniedziałek, 28 września 2015

krem z kukurydzy

Nie ukrywam, że przepis jest podkradziony z bloga jadłonomii
(możne delikatnie uproszczony)
ale skoro przepis jest dobry, sprawdzony i warty polecenia, 
to trzeba podawać dalej i popularyzować, 
bo głównie taką funkcję ma pełnić ten blog.
Ma popularyzować wegańską kuchnię
i pokazywać, że nie jest wcale nuda, a dodatkowo wegańskie dania są pyszne, 
właśnie takie jak ten krem :)


Składniki:

cztery kolby kukurydzy
trzy spore ziemniaki
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki kumin
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki kolendry
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
bulion warzywny w kostce
3/4 litra wody
awokado do podania 
(moje już kolorystycznie nie wyglądało najlepiej, ale i tak było smaczne)


Przygotowanie:


Kukurydze obieram z ziaren przy pomocy ostrego noża.
Musi być naprawdę ostry, bo to nie łatwe zadanie.
Ja robiłam to w dużym garnku, żeby nie opryskać kuchni, ale i tak trochę oberwała :)


Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.


Ziemniaki smażymy kilka minut w dużym garnku.
 Po kilku minutach dodajemy kukurydzę i przyprawy. 
Smażymy jeszcze ok. 5 minut, po tym czasie zalewamy wodą i dorzucamy kostkę rosołową.
Gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie.
Na koniec miksujemy ew. jeszcze dodatkowo doprawiamy do smaku.
Podajemy z awokado, możemy też podać ze świeżą papryka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz