piątek, 25 września 2015

domowa granola

Zawsze lubiłam płatki z mlekiem na śniadanie, 
przez całą podstawówkę jadałam tylko takie śniadania.
Teraz staram się je bardziej urozmaicać, 
ale do granoli wciąż mam słabość.
Zwykła sklepu nie należy do najzdrowszych, 
a eko zabija cenami.
Dlatego najlepiej zrobić ją samodzielnie.


Składniki:

szklanka płatków owsianych
garść ziaren dyni
garść ziaren słonecznika
garść dowolnych orzechów
kilka łyżek siemienia lnianego
kilka łyżek wiórek kokosowych
syrop z agawy, daktylowy lub dla tych co używają kontrowersyjny miód
(tyle, żeby ziarenka się posklejały)


Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.





Pieczemy w 160 stopniach ok 10 minut aż nabierze złotego koloru.
Kiedy ostygnie kruszymy i przesypujemy do słoika.
Przechowujemy do kilku tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz