czwartek, 24 września 2015

sałatka na zimę z kapusty i ogórków w słodkiej zalewie curry

W zeszłym roku robiłyśmy taką sałatkę warzywną i był to strzał w dziesiątkę, więc w tym roku również ją wsadziłyśmy ale poszerzamy nasz repertuar.
Generalnie do końca października będziemy chyba cały czas siedzieć w słoikach, 
zbieramy je od rodziny,
dokupujemy na promocjach, 
wypełniamy każdą wolną przestrzeń w komórce i w domu.
Bo po pierwsze to ogromna oszczędność, 
a po drugie wtedy zima nie będzie nam straszna.
Tak więc kolejna sałatka w tym roku, 
szykujcie balię -  ja mieszam ją w misce, której zwyczaj używam na pranie (oczywiście najpierw ją wyparzam),
bo nie dysponuje w kuchni sprzętami wykorzystywanymi podczas żywienia zbiorowego.


Składniki:

1 spora główka białej kapusty
4 kilo ogórków ze skórka
1 kilogram cebuli
1 kilogram papryki
7 sporych marchewek
6 ząbków czosnku 
3 łyżki soli

zalewa:

9 szklanek wody
3 szklanki octu
6 szklanek cukru
6 łyżeczek słodkiej papryki
6 łyżeczek curry
3 łyżki soli


Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy najlepiej ostrą stroną gąbki, żeby pozbyć się piasku.


I ścieramy na plasterki.


Marchewki obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.



Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.


Paprykę podobnie (oczywiście wykrawamy gniazdka nasienne).


Kapustę szatkujemy.


Mieszamy wszystkie warzywa, dosypujemy sól i przeciskamy przez praskę czosnek.
Kiedy wszystko jest dokładnie wymieszane odstawiamy na kilka godzin, 
żeby się przegryzło.


Mieszamy wszystkie składniki zalewy, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy sałatkę i gotujemy razem dopóki znowu nie zawrze (ja robię to w kilku garnkach na raty, bo inaczej się nie mieści).
 Przelewamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku.


Już pierwszy słoik musiał przejść próbę smaku
i powiem wam, że naprawdę warto poświecić przedpołudnie na ta sałatkę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz