poniedziałek, 28 września 2015

pasztet z okary z suszona śliwką

Jak obiecałam tak jest, kolejny przepis z wykorzystaniem okary. 
Oczywiście będzie ich coraz więcej tylko muszę nadążyć z gotowaniem i dodawaniem przepisów, 
ale mleko sojowe robię często, więc okary u mnie pod dostatkiem.
Długo nie będziecie musieli czekać na kolejne pomysły.


Składniki:

okara pozostała po przygotowaniu jednej porcji mleka (z 330 g soi)
4 duże marchewki
2 cebule
4 - 5 ząbków czosnku
ok. 100 g suszonych śliwek
szklanka płatków owsianych
ok. szklanki ciepłej wody
łyżka pieprzu
łyżka soli
łyżka kolendry
dwie łyi suszonej natki pietruszki lub łyżka świeżej 
olej do wysmarowania formy
i bułka tarta do wysypania formy


Przygotowanie:


Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy, 
marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Cebule obieramy i kroimy w kostkę.


Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.


Szykujemy foremkę.


Przekładamy masę na pasztet układamy mniej więcej do połowy wysokości foremki, 
po środku kładziemy śliwki suszone i przykrywamy resztą masy.



Pieczemy ok. godziny w 190 stopniach.
Bardzo dobrze smakuje z ćwikłą.
Z foremki wyjmujemy ostrożnie bo może się trochę rozpadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz