Jak obiecałam tak jest, kolejny przepis z wykorzystaniem okary.
Oczywiście będzie ich coraz więcej tylko muszę nadążyć z gotowaniem i dodawaniem przepisów,
ale mleko sojowe robię często, więc okary u mnie pod dostatkiem.
Długo nie będziecie musieli czekać na kolejne pomysły.
Składniki:
okara pozostała po przygotowaniu jednej porcji mleka (z 330 g soi)
4 duże marchewki
2 cebule
4 - 5 ząbków czosnku
ok. 100 g suszonych śliwek
szklanka płatków owsianych
ok. szklanki ciepłej wody
łyżka pieprzu
łyżka soli
łyżka kolendry
dwie łyi suszonej natki pietruszki lub łyżka świeżej
olej do wysmarowania formy
i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy,
marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Szykujemy foremkę.
Przekładamy masę na pasztet układamy mniej więcej do połowy wysokości foremki,
po środku kładziemy śliwki suszone i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy ok. godziny w 190 stopniach.
Bardzo dobrze smakuje z ćwikłą.
Z foremki wyjmujemy ostrożnie bo może się trochę rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz