Miałam was dzisiaj uraczyć tylko jednym przepisem bo w kuchni czeka na mnie sporo pracy,
ale Ziu (nasza kotka) ułożyła mi się na kolanach i za nic nie chce z nich zejść,
więc taki oto gratis, przepis numer dwa w dniu dzisiejszym :)
Marnowanego kalafiora postanowiłam zrobić,
kiedy zeszłej zimy kupiłyśmy go w Lidlu i był pyszny.
Zupełnie o tym zapomniałam ale na szczęście załapałyśmy się jeszcze na końcówkę kalafiorów,
żeby wsadzić kilka słoików.
Składniki:
2 duże kalafiory
3 papryki
3 duże cebule
zalewa:
2 litry wody
pół litra octu
pół kilo cukru
2 łyżeczki ostrej papryki
ziele angielskie (12 ziarenek)
pieprz (16 ziarenek)
liście laurowe (4 sztuki)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części
i układamy w słoikach.
Przygotowujemy zalewę (mieszamy wszystkie składniki w garnku i gotujemy), kiedy zacznie wrzeć zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz