niedziela, 27 września 2015

ciasteczka z cieciorki z amarantusem i masłem orzechowym

Amarantus jeden z superfoodsów, 
których staram się używać jak najwięcej w mojej kuchni.
Masło orzechowe które uwielbiam, 
cieciorka zamiast tradycyjnej mąki.
Wszystko to złożyło się na pyszne ciasteczka.


Składniki:

gorzka czekolada z masłem orzechowym 
(niełatwo ją jeszcze gdzieś dostać więc możesz ją zastąpić zwykłą gorzką czekoladą, 
dla pocieszenia mogę powiedzieć,że niedługo ma już na stałe zagościć w sklepach)
dwie szklanki ugotowanej cieciorki
pół szklanki ziaren amarantusa
3/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej tego robionego samodzielnie)
1/3 szklanki syropu klonowego ew. jeśli nie możesz go kupić w swojej okolicy lub po prostu wolisz wybrać tańszy zamiennik możesz dodać golden syrup domowej roboty (przepis znajdziesz tutaj)
pół szklanki płatków owsianych 
(jeżeli chcesz, żeby ciastka były bezglutenowe możesz pominąć ten dodatek)
pół łyżeczki sody 
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Ugotowana cieciorkę mielimy w maszynce.



Czekoladę kroimy w drobną kostkę.


Mieszamy wszystkie składniki.


I formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem.


Pieczemy w 180 stopniach ok 10 - 15 minut aż ciasteczka się zarumienią.
Kiedy wyjmiecie je z piekarnika będą miękkie i będą się rozpadać, więc z przekładaniem do miski musicie poczekać aż całkiem wystygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz