wtorek, 22 września 2015

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to mój sposób na odświeżenie wspomnień. 
Kojarzy mi się z moimi początkami, jeszcze wtedy na wegetariańskiej drodze.
Kiedyś zamawiałam je na deser w green way, jedynym miejscu z wege kuchnią w tamtych czasach.
Każdy się wtedy jeszcze dziwił, 
że można zrobić ciasto z marchewki.
Teraz już dla nikogo to nie jest zaskoczeniem, 
ciasto wpisało się w kanon, 
a wegetariańskie knajpy, zaczęły wprowadzać wegańskie menu
i w każdym mieście zawsze mamy ich kilka do wyboru.

Składniki:

300 g maki
250 g ksylitolu (ew. cukru białego lub brązowego)
300 g marchewek
220 ml oleju
50 gram orzechów włoskich
50 gram orzechów laskowych
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
(możemy kupić od razu zielone albo zmielić w młynku do kawy, ja zawsze sama miele)
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżeczka soli
1,5 łyżeczki sody

plus jeśli chcemy zrobić krem :
śmietanka kokosowa, 
100 g nerkowców
łyżka zmielonego ksylitolu bądź cukru pudru
cynamon do posypania


Przygotowanie:


Marchewkę obieram i ucieram na tartce.


siemię lniane zalewam ciepła woda i odstawiam na kilka minut


siekam orzechy


I w dużej misce łączę wszystkie składniki na ciasto i dokładnie mieszam.



Tortownice smaruje olejem i sypię bułką tartą.
Mogę też pominąć ten krok i po prostu wyłożyć tortownice papierem albo tylko nasmarować olejem, nie sypać bułką kiedy użyję tortownicy silikonowej.


I przelewamy ciasto.


Pieczemy 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy krem.
Blendujemy nerkowce ze śmietanka kokosową.



Upieczone ciasto po wystudzeniu smarujemy kremem i sypiemy cynamonem.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz