Jak w tytule, przetworów ciąg dalszy.
Sałatka z białej kapusty
Żeby mieć szybko i prosto ze słoika,
a w dodatku posiadać pewność co do tego co się w niej znajduje warto zrobić samemu kilka słoiczków.
Składniki:
główka białej kapusty (moja ważyła ok 2,5 kg)
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchewki
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchewki
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz
ziele angielskie
listki laurowe
Kapustę myjemy, przekrajmy na pół, wykrawamy karczocha i szatkujemy
(znowu polecam użyć do tego celu tasak). Solimy (ok.4 łyżek) i odstawiamy na 4 godziny.
Cebulę obieramy, kroimy dość drobno, również solimy i odstawiamy na 4 godziny.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Ogórki kroimy na cienkie plasterki.
Kapustę odsączamy i mieszamy wszystko w wielkim garnku,
albo misce, ja użyłam dużej plastikowej miski na pranie.
Szykujemy zalewę - mieszkamy wszystkie jej składniki i gotujemy.
Sałatkę wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.
Pilnujemy żeby w każdym słoiczku znalazł się listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz