czwartek, 30 października 2014

Ketchup

Można używać gotowego, a można zrobić samemu, 
ja wybieram tą drugą  opcję.
Czy jest tańsza - nie wiem, ale na pewno jest zdrowsza. 
I na prawdę bardzo dobra, ja uwielbiam ten z cukinii więc jeśli zdecydujesz się na zrobienie tylko jednego z nich to zdecydowanie polecam ten.

Ketchup z cukinii



Składniki:

3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 jabłko
1 papryczka chili
(można użyć chili suszonego lub mielonego, ale jeśli masz możliwość lepiej dodaj świeże)
4 cm świeżego imbiru
(możesz użyć także tego w proszku, ale świeży wcale nie jest droższy, a jest na pewno bardziej aromatyczny)
3 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
olej roślinny do smażenia
750 g koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
(bo jest zdrowszy, ale jeśli chcesz możesz zrobić tańszą wersje z białym cukrem)
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki bazylii
sól i czarny pieprz

Cukinie zetrzeć na tartce lub w maszynce, osolić (1 łyżeczka), wymieszać i odstawić na godzinkę.
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, jabłko obrać, usunąć ogryzek, obrać i pokroić w kostkę. 

Chili i imbir drobno posiekać, rozgrzać olej i wrzucić: cebulę, jabłko, imbir, chili,ziele angielskie,
liść laurowy, goździki. Smażymy ok. 5 minut, po tym, czasie wyjmujemy ziele, goździki i liść laurowy.

W tym czasie odciskamy cukinie z nadmiaru wody i dorzucamy do garnka, wszystko dusimy ok 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy.
Dusimy wszystko ok.godzinki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy albo wrzucamy do blendera (ogólnie radzimy sobie z rozdrobnieniem wszystkiego na gładką masę za pomocą tego co mamy w domu). Na koniec przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. 


Ketchup z pomidorów



Składniki:
3 kg pomidorów (na przetwory najlepiej kupować te bardziej dojrzałe, która są już przecenione - pod warunkiem, że wykorzystamy je tego samego dnia)
250 g jabłek
300 g śliwek
350 g cebuli
6 goździków
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany
3 łyżki brązowego cukru
(znowu możemy użyć tego białego jeśli chcemy)
3 łyżki octu jabłkowego
sól i mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
olej roślinny

Jeśli chcesz żeby był ostrzejszy możesz jeszcze dodać chili, jeśli ma być łagodny pomiń ten składnik.
W oryginalnym przepisie są jeszcze dwie gwiazdki anyżu, ale ja nie dodałam bo nie miałam i nie przepadam.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wykrawamy twarde części i kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy ogryzki i również kroimy w kostkę.
Ze śliwek wyjmujemy pestki.
Cebule kroimy w kostkę.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i dodajemy cebule oraz przyprawy. Jak cebulka się lekko zeszkli dodajemy jabłka i śliwki i dusimy na małym ogniu przez 5 minut.

Dodajemy pomidory z łyżeczka soli. Dusimy przez 3 godziny co jakiś czas mieszając.
Wyławiamy liście laurowe i o ile nam się uda to inne przyprawy (anyż,ziele angielskie itd.)
Blendujemy wszystko, jeśli chcemy osiągnąć gładką konsystencje przecieramy przez sito. 
(ja pomijam ten krok). 

Próbujemy i doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze godzinkę, dwie.

Na koniec przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz