niedziela, 2 listopada 2014

wspomnienie niedzieli czyli rosół

Specjalnie rozpracowana wersja dla Moni :)

Składniki:

3 marchewki
2 pietruszki
seler
kilka listków kapusty włoskiej
por
kilka suszonych grzybków
cebula
kostka rosołowa (oczywiście warzywna, ale czytajcie skład bo czasami nawet te warzywne nie są w pełni wegańskie)
vegeta
ziele angielski
pieprz
liście laurowe


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę.


Cebulkę opalamy nad palnikiem


i przekrajamy na pół.
Dodajemy ziele angielskie, pieprz, kostkę rosołową, grzybki, liście laurowe, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.


Liście kapusty związujemy nitką i również wrzucamy do garnka, tak samo robimy z porem.
Kiedy warzywka zmiękną, próbujemy i doprawiamy do smaku - dodajemy vegety, ewentualnie soli albo pieprzu.
Można jeść sam lub z makaronem, ja podaję z makaronem (oczywiście makaron bez jajeczny - jak zawsze proponuję czytać skład).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz