Prosta, bez majonezu, który musiałybyśmy osobno przygotowywać, smaczna - dobra dla początkujących i dla tych co lubią szybko. Miałam podać jak byli u mnie goście, ale wszyscy już tak się najedli obiadem
i ciastem,że już nikt nie miał siły więcej jeść.
Sałatka z kuskusem, ogórkiem, oliwkami i kukurydzą
Składniki:
pół szklanki kaszy kuskus,
duży ogórek świeży lub kilka małych,
puszka kukurydzy,
czerwona cebula,
trochę czarnych oliwek,
duży ogórek świeży lub kilka małych,
puszka kukurydzy,
czerwona cebula,
trochę czarnych oliwek,
jedna kostka bulionu warzywnego,
sól, pieprz.
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szykujemy pół litra bulionu warzywnego (czyli zalewamy jedną kostkę wodą i mieszamy aż się rozpuści),
wsypujemy do niego kaszę, mieszamy i przykrywamy, po kilku minutach kasza powinna wchłonąć wodę.
W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w kostkę.
To samo robimy z cebulą.
Oliwki odsączamy i też kroimy na pół lub na trzy zależy czy lubimy większe czy mniejsze kawałki w sałatce, ja wolę drobniejsze więc kroję drobniej.
Wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy na chwilę wrząca wodą.
Po paru minutach odcedzamy.
Dodajemy kuskus i kukurydzę i przyprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz