poniedziałek, 3 listopada 2014

sałatka - bo jeszcze żadnej nie było

Prosta, bez majonezu, który musiałybyśmy osobno przygotowywać, smaczna - dobra dla początkujących i dla tych co lubią szybko. Miałam podać jak byli u mnie goście, ale wszyscy już tak się najedli obiadem
i ciastem,że już nikt nie miał siły więcej jeść.

Sałatka z kuskusem, ogórkiem, oliwkami i kukurydzą

Składniki:

pół szklanki kaszy kuskus,
duży ogórek świeży lub kilka małych,
puszka kukurydzy,
czerwona cebula,
trochę czarnych oliwek,
jedna kostka bulionu warzywnego,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Szykujemy pół litra bulionu warzywnego (czyli zalewamy jedną kostkę wodą i mieszamy aż się rozpuści),
wsypujemy do niego kaszę, mieszamy i przykrywamy, po kilku minutach kasza powinna wchłonąć wodę.
W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w kostkę.


To samo robimy z cebulą.


Oliwki odsączamy i też kroimy na pół lub na trzy zależy czy lubimy większe czy mniejsze kawałki w sałatce, ja wolę drobniejsze więc kroję drobniej.


Wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy na chwilę wrząca wodą.
Po paru minutach odcedzamy.


Dodajemy kuskus i kukurydzę i przyprawiamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz