Odkryłam niedawno i pokochałam od razu, dzisiaj też będę ją pichcić na kolację, bo i tak wsadzam dynię w słoiki (dostałam nowa dostawę słoików w sobotę, więc korzystam ile mogę) więc odkroję trochę w tym celu.
Smażona dynia w cieście
Składniki :
dynia
1 łyżeczka siemienia lnianego
mąka ryżowa
sól
pieprz
kardamon
olej do smażenia
pół szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Przekrajamy dynię na pół i czyścimy z miąższu - pamiętajmy, żeby nie wyrzucać pestek, umyte i wysuszone nadają się do jedzenia.
Potem kroimy dynię na mniejsze części i odkrajamy skórkę.
Siemię lniane wsypujemy do młynka, blendera czy co tam mamy w domu
i mielimy (możemy kupić od razu zmielone, ale ja nie znalazłam takowego, jednak przyznam. że jakoś wybitnie nie szukałam, bo w sumie zmielenie to żaden problem).
Przesypujemy do miseczki i doprawiamy solą, pieprzem i kardamonem.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż nie nabierze trochę grudkowatej konsystencji.
Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę ryżowa.
Kawałki dyni maczamy najpierw w siemieniu,
a potem obtaczamy w mące
i smażymy po obu stronach.
Przekładamy na talerz i gotowe.
Naprawdę pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz