Często piszę, żebyście czytali skład produktów, które kupujecie.
Niestety nie wystarczy tylko unikać tych, które zawierają jajka, mleko, masło czy żelatynę.
Oto lista składników odzwierzęcych najczęściej pojawiających się w produktach spożywczych i kosmetycznych.Warto przeczytać a nawet przepisać / wydrukować i nosić ze sobą na zakupy, bo pod nic nie mówiącymi E potrafi się kryć np.tłuszcz zwierzęcy.
Albumina
Otrzymywana z białka jajek lub mleka. Dodawana do
potraw, wypieków cukierniczych, jako czynnik wiążący
Otrzymywana z białka jajek lub mleka. Dodawana do
potraw, wypieków cukierniczych, jako czynnik wiążący
Gliceryna zwierzęca (glikorol) (E422)
Środek utrzymujący wilgotność, otrzymywany ze
zwierzęcego tłuszczu. Wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym,
spożywczym, kosmetycznym i skórzanym.
Karmin/kwas karminowy/koszenila (E120)
Czerwony barwnik otrzymywany z pancerzyków samicy
owada Coccus cacti. Do barwienia preparatów leczniczych
i produktów żywieniowych
Karuk (klej rybi)
Otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybnych. środek
klarujący w produkcji alkoholu i octu fermentującego.
Obecnie rzadko stosowany.
Kazeina
Główne białko z mleka ssaków. Do produkcji serów i kleju kazeinowego.
Kolagen zwierzęcy
(obecnie zastępowany przez kolagen rybi)
Składnik tkanki łącznej. Składnik kosmetyków.
Kwas mirystynowy
Nasycony kwas tłuszczowy, otrzymywany z tłuszczów
zwierzęcych i roślinnych. W produkcji słodyczy i kosmetyków.
Kwas Stearynowy (E570) (stear- łój, tłuszcz)
Otrzymywany z tłuszczów zwierzęcych. W produkcji kosmetyków,
w tym mydeł, balsamów i kremów, do wytwarzania
świeczek i kredek, a także do produkcji gumy do żucia.
Laktoza
Cukier mleczny otrzymywany z mleka ssaków. Środek
słodzący w produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych,
wypełniacz tabletek.
Lanolina (tłuszczopot owczy)
Wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny
owczej. Jako środek zmiękczający w produkcji gumy do
żucia, kosmetyków, maści i kremów.
L-cysteina (E920)
Otrzymywana z włosia zwierzęcego
lub z kaczego pierza. Przy produkcji białej mąki - poprawia
jej jakość, także dodawana do chleba.
lub z kaczego pierza. Przy produkcji białej mąki - poprawia
jej jakość, także dodawana do chleba.
Luteina
Występuje w żółtku jaja kurzego oraz
w zwierzęcych komórkach tłuszczowych. Jako barwnik w produkcji żywności.
w zwierzęcych komórkach tłuszczowych. Jako barwnik w produkcji żywności.
Mleczko pszczele
Wydzielina ślinianek pszczół robotnic.
Dodatek do żywności, w produkcji kosmetyków.
Dodatek do żywności, w produkcji kosmetyków.
Podpuszczka (może być również syntetyczna)
Enzym trawienny, który produkowany jest przez śluzówkę
cielęcego żołądka. Jako czynnik koagulujący w produkcji
sera i deserów mlecznych.
Pankreatyna
Suchy wyciąg z trzustki Do produkcji leków na problemy
trawienne, biegunkę i na przewlekłe zapalenie trzustki.
Pepsyna
Enzym z żołądka świń. Stosowana do produkcji serów i niektórych leków.
Serwatka
Otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości
tłuszczów. Do produkcji sera i wyrobów cukierniczych
(margaryny, herbatników, chrupek).
Szelak (E904)
Czerwona żywica pozyskiwana z owadów żyjących
w Indiach i Tajlandii - czerwców. Barwnik do produkcji farb,
tkanin, wykorzystywany do glazurowania owoców.
Tłuszcz cukierniczy
Tłuszcze zwierzęce (masło, łój,
smalec). Do wyrobów cukierniczych - ciastka, krakersów, pączków, gotowych ciast.
smalec). Do wyrobów cukierniczych - ciastka, krakersów, pączków, gotowych ciast.
Węgiel kostny
Uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie
kości. W rafinacji cukru, do filtrowania alkoholu, soków
owocowych, napoi bezalkoholowych.
kości. W rafinacji cukru, do filtrowania alkoholu, soków
owocowych, napoi bezalkoholowych.
Wosk pszczeli (E901)
Substancja wydzielana przez pszczoły, która służy im do
budowania plastrów w ulu. Do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, napoi.
Żelatyna wieprzowa ( E441)
Białko z kości, chrząstek, ścięgien i skóry zwierząt. Jako
środek żelujący do produkcji słodyczy, galaretek, jogurtów
(szczególnie w wersji light) i do produkcji leków.
Zachęcam też do podpisywania petycji http://jakonetoznosza.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz