niedziela, 2 listopada 2014

TEGO UNIKAJ!!

Często piszę, żebyście czytali skład produktów, które kupujecie.
Niestety nie wystarczy tylko unikać tych, które zawierają jajka, mleko, masło czy żelatynę. 

Oto lista składników odzwierzęcych najczęściej pojawiających się w produktach spożywczych i kosmetycznych.Warto przeczytać a nawet przepisać / wydrukować i nosić ze sobą na zakupy, bo pod nic nie mówiącymi E potrafi się kryć np.tłuszcz zwierzęcy.

Albumina
Otrzymywana z białka jajek lub mleka. Dodawana do
potraw, wypieków cukierniczych, jako czynnik wiążący

Gliceryna zwierzęca (glikorol) (E422)
Środek utrzymujący wilgotność, otrzymywany ze
zwierzęcego tłuszczu. Wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym,
spożywczym, kosmetycznym i skórzanym.

Karmin/kwas karminowy/koszenila (E120)
Czerwony barwnik otrzymywany z pancerzyków samicy
owada Coccus cacti. Do barwienia preparatów leczniczych
i produktów żywieniowych

Karuk (klej rybi)
Otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybnych. środek
klarujący w produkcji alkoholu i octu fermentującego.
Obecnie rzadko stosowany.

Kazeina
Główne białko z mleka ssaków. Do produkcji serów i kleju kazeinowego.

Kolagen zwierzęcy
(obecnie zastępowany przez kolagen rybi)
Składnik tkanki łącznej. Składnik kosmetyków.

Kwas mirystynowy
Nasycony kwas tłuszczowy, otrzymywany z tłuszczów
zwierzęcych i roślinnych. W produkcji słodyczy i kosmetyków.

Kwas Stearynowy (E570) (stear- łój, tłuszcz)
Otrzymywany z tłuszczów zwierzęcych. W produkcji kosmetyków,
w tym mydeł, balsamów i kremów, do wytwarzania
świeczek i kredek, a także do produkcji gumy do żucia.

Laktoza
Cukier mleczny otrzymywany z mleka ssaków. Środek
słodzący w produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych,
wypełniacz tabletek.

Lanolina (tłuszczopot owczy)
Wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny
owczej. Jako środek zmiękczający w produkcji gumy do
żucia, kosmetyków, maści i kremów.

L-cysteina (E920)
Otrzymywana z włosia zwierzęcego
lub z kaczego pierza. Przy produkcji białej mąki - poprawia
jej jakość, także dodawana do chleba.

Luteina
Występuje w żółtku jaja kurzego oraz
w zwierzęcych komórkach tłuszczowych. Jako barwnik w produkcji żywności.

Mleczko pszczele
Wydzielina ślinianek pszczół robotnic.
Dodatek do żywności, w produkcji kosmetyków.

Podpuszczka (może być również syntetyczna)
Enzym trawienny, który produkowany jest przez śluzówkę
cielęcego żołądka. Jako czynnik koagulujący w produkcji
sera i deserów mlecznych.

Pankreatyna
Suchy wyciąg z trzustki Do produkcji leków na problemy
trawienne, biegunkę i na przewlekłe zapalenie trzustki.

Pepsyna
Enzym z żołądka świń. Stosowana do produkcji serów i niektórych leków.

Serwatka
Otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości
tłuszczów. Do produkcji sera i wyrobów cukierniczych
(margaryny, herbatników, chrupek).

Szelak (E904)
Czerwona żywica pozyskiwana z owadów żyjących
w Indiach i Tajlandii - czerwców. Barwnik do produkcji farb,
tkanin, wykorzystywany do glazurowania owoców.

Tłuszcz cukierniczy
Tłuszcze zwierzęce (masło, łój,
smalec). Do wyrobów cukierniczych - ciastka, krakersów, pączków, gotowych ciast.

Węgiel kostny
Uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie
kości. W rafinacji cukru, do filtrowania alkoholu, soków
owocowych, napoi bezalkoholowych.

Wosk pszczeli (E901)
Substancja wydzielana przez pszczoły, która służy im do
budowania plastrów w ulu. Do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, napoi.

Żelatyna wieprzowa ( E441)
Białko z kości, chrząstek, ścięgien i skóry zwierząt. Jako
środek żelujący do produkcji słodyczy, galaretek, jogurtów
(szczególnie w wersji light) i do produkcji leków.

Zachęcam też do podpisywania petycji  http://jakonetoznosza.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz