poniedziałek, 3 listopada 2014

tajskie smaki

Sezon na dynie wciąż trwa, więc wykorzystujmy ją póki możemy.

Curry dyniowe z mleczkiem kokosowym

Składniki:

trochę oleju roślinnego do smażenia (ja używam rzepakowego, bo jest najtańszy i powszechnie dostępny, mamy tendencje do zachwycania się droższymi produktami sprowadzanymi z zagranicy, kiedy nasz polski olej rzepakowy jest zarówno smaczny, zdrowy jak i tani - nie wykluczam , że urozmaicenia w tej dziedzinie też są mile widziane, natomiast jeśli nie chcemy nadwerężać naszego portfela to ta wersja jest zupełnie w porządku)
2 cebule
2 kawałki imbiru wielkości kciuka
2-3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
250 ml bulionu jarzynowego
(możesz po prostu rozpuścić kostkę warzywną w gorącej wodzie)
400 ml mleczka kokosowego
1,25 kg dyni
200 g groszku cukrowego (ja użyłam mrożonego)
pęczek bazylii, jeśli nie masz świeżej możesz dodać suszonej

Przygotowanie:

Myjemy, obieramy i kroimy dynię w kostkę.


Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię


Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do cebuli razem z pastą curry
i mieszamy.



Gdy wszystko się trochę podsmaży, przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.


Wrzucamy dynię


Po 5 minutach dorzucamy groszek i gotujemy kolejne 5 minut.


Na koniec doprawiamy bazylią.
Podajemy z ryżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz