niedziela, 30 listopada 2014

mleczne bułeczki

Od dawna wiem ze chleb własnej roboty jest najlepszy, 
ale bułeczki domowej roboty nawet nie są podobne do tych sklepowych.
Na nowo pokochałam bułki, a kanapka do pracy z bułeczki domowej produkcji sprawia, że nie można się doczekać przerwy.


Składniki:

Zaczyn:
3 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:
400 ml ciepłego ale nie gorącego mleka roślinnego - ja dodałam sojowego
100 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
800 gram mąki pszennej
coś do posypania bułeczek, mak, sezam, ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zaczynu mieszam dokładnie w dużej misce, przykrywam lnianą ściereczka i zostawiam do wyrośnięcia.



Kiedy zaczyn jest gotowy dodaje do niego mleko, olej słonecznikowy, mąkę oraz sól.



i wyrabiam na gładkie ciasto.


Znowu przykrywam lnianą ściereczka i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
blachę do pieczenia wykładam papierem, który smaruję olejem roślinnym.
Kiedy ciasto wyrośnie formuję z niego bułeczki, smaruję je roztworem wody i mąki, a potem sypię sezamem, ziarnami słonecznika, makiem.



Tak przygotowane bułeczki ustawiam na blaszce zostawiając pomiędzy nimi trochę miejsca, żeby się nie skleiły kiedy urosną.


Przykrywam je jeszcze na chwilkę i czekam aż urosną, a potem piekę przez 25 - 30 minut na złoty kolor.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz