poniedziałek, 3 listopada 2014

trochę teorii dla początkujących - tłuszcze trans

Temat ostatnio dość popularny, ale jeśli jeszcze ktoś nie doczytał lub nie do końca wie o co chodzi rozwinę tutaj temat, zwłaszcza, że napomknęłam już o tym wcześniej przy okazji planty.

Co to właściwie są tłuszcze trans i skąd się wzięły?
Tłuszcze te stały się dość popularne w latach 50, kiedy udowodniono niezdrowy wpływ tłuszczów zwierzęcych na organizm ludzki. Wtedy zaczęto wprowadzać tłuszcze roślinne, ale niestety dość szybko zaczęto je poddawać obróbce, aby ich produkcja była tańsza a data przydatności dłuższa. Wprowadzono proces uwodornienia, w którym olej roślinny wzbogaca się o cząsteczki wodoru i poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury. Dzięki temperaturze cząsteczki oleju wiążą się z cząsteczkami wodoru i powstają izomery trans kwasów tłuszczowych, które są bardzo niezdrowe.

Spożywanie ich prowadzi miedzy inni do:
 - otyłości (u nas dopiero powoli zauważamy ten proces, ale w USA przybrał on już wagę ogromnego problemu - dosłownie)
- chorób serca
- cukrzycy
- obniżenia dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższenia złego (LDL)
- tworzenia trwałych złogów w tętnicach powodując zawały, miażdżycę, udary
- raka jelita grubego

Tłuszcze te są stosowane bardzo często w restauracjach (a w fast foodach już prawie zawsze), gdyż można je długo przechowywać, trzymać przez długi czas rozgrzane i wielokrotnie smażyć na tym samym tłuszczu.
Są dodawane też do wielu słodyczy - biszkoptów czy batoników. Najsłynniejszym przykładem jest Nutella, w której przypadku tłuszcz palmowy to aż 1/4 zawartości. Niestety znajdziemy je nawet w niektórych batonikach musli, które kojarzone są z tym zdrowym wyborem, zawierają je także masła roślinne (które i tak mimo nazwy nie są wegańskie, bo zwierają często serwatkę lub tłuszcze zwierzęce - dla mnie na początku też to było zaskoczeniem), niestety znajdują się też w wegańskiej plancie, w wielu produktach  gotowych  (zupkach w proszku, gotowych potrawach w słoiku), w kawach 3 w 1, krakersach, chipsach, a nawet w cukierkach np. tych Alpenliebe z czekoladą. Potrafi zawierać je też chałwa Twoje Ulubione, masło orzechowe Feliksa, nawet musli Bakalandu. Możecie znaleźć go nawet w bułce tartej! Sporą, aczkolwiek nie pełną listę takich produktów znajdziecie tutaj klik.

Tak więc jeszcze raz podkreślam - czytajcie etykiety! A co możecie róbcie sami.

Dodatkowym powodem dla którego powinno się unikać tłuszczy trans jest ekologia. Większość tłuszczy trans to właśnie utwardzony tłuszcz palmowy.
A zbiór oleju palmowego ma wpływ na wyniszczanie lasów deszczowych w Malezji oraz Indonezji.
Przyczynia się to niszczenia siedlisk wielu zwierząt, np. orangutanów. Nie miejmy na sumieniu kolejnych wymarłych gatunków. Nie wiem czy bywacie czasem w zoo, ale właśnie takie wycieczki są dla mnie częściowo przygnębiające z tego powodu, kiedy na co drugiej klatce wisi tabliczka z napisem - gatunek zagrożony wyginięciem. Głównym powodem takich sytuacji jest właśnie działalność człowieka. Zmniejszając popyt na produkty, które niszczą środowiskowo i pośrednio zabijają zwierzęta możemy zmniejszyć ich produkcję.
Warto też szerzyć taka wiedzę. Mówmy o tym swoim bliskim i znajomym - zadbamy w ten sposób nie tylko o ekologię, ale także o ich zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz