Idealna, kiedy wracam zmarznięta po pracy.
Chili rozgrzeje nawet tych najbardziej skostniałych,
chociaż trzeba uważać żeby z nim nie przesadzić.
Składniki:
cukinia
2 cebule
kilka ząbków czosnku
puszka pomidorów lub kilka świeżych
namoczona na noc i ugotowana czerwona fasola
(lub jeśli jesteś leniem tak jak ja to po prostu fasola z puszki)
czerwona papryka
papryczka chili
kawałek imbiru ok. 2 cm
odrobiona koncentratu pomidorowego do smaku
olej rzepakowy
sok z połowy cytryny
kozieradka, papryka słodka, papryka wędzona, curry, sól, pieprz, kolendra
temph wędzony, ale jeśli go nie masz - możesz zastąpić tofu wędzonym i będzie równie smaczne, gdyż sama tak zrobiłam
Przygotowanie:
Cebule i paprykę kroimy i smażymy.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, czosnek, imbir oraz temph (lub tofu) i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory (jeśli używasz tych w puszcze tak jak ja to wlej cała jej zawartość razem z sokiem) i odsączoną fasolę. Doprawiamy do smaku , mieszamy i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz