niedziela, 23 listopada 2014

zupa gulaszowa na chłoodne dni

Idealna, kiedy wracam zmarznięta po pracy.
Chili rozgrzeje nawet tych najbardziej skostniałych, 
chociaż trzeba uważać żeby z nim nie przesadzić.

Składniki:

cukinia
2 cebule
kilka ząbków czosnku
puszka pomidorów lub kilka świeżych
namoczona na noc i ugotowana czerwona fasola
(lub jeśli jesteś leniem tak jak ja to po prostu fasola z puszki)
czerwona papryka
papryczka chili
kawałek imbiru ok. 2 cm
odrobiona koncentratu pomidorowego do smaku
olej rzepakowy
sok z połowy cytryny
kozieradka, papryka słodka, papryka wędzona, curry, sól, pieprz, kolendra
temph wędzony, ale jeśli go nie masz - możesz  zastąpić tofu wędzonym i będzie równie smaczne, gdyż sama tak zrobiłam  

Przygotowanie:

Cebule i paprykę kroimy i smażymy.


Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, czosnek, imbir oraz temph (lub tofu) i dusimy pod przykryciem około 10 minut.


Po tym czasie dodajemy pomidory (jeśli używasz tych w puszcze tak jak ja to wlej cała jej zawartość razem z sokiem) i odsączoną fasolę. Doprawiamy do smaku , mieszamy i gotowe :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz