Najbardziej popularne wegańskie ciasto, a to wszystko dlatego, że bardzo prosto i szybko się je robi.
Przepis zamieszczam na prośbę rodziców :)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
(ja dodałam sojowe)
2 banany (mogą być już nawet czarne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 banany (mogą być już nawet czarne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
(ja dodaję jeszcze ok. pół szklanki orzechów, tym razem akurat dodałam orzechy laskowe i orzechy nerkowca, bo takie miałam w domu, a ciasto było robione na szybko)
Przygotowanie:
Rozgniatam banany, możemy je tez zmiksować - jak komu wygodnie.
Dodaję mleko, cukier
i olej.
Dokładnie miksuję.
Kroję orzechy,
dodaję do ciasta i dokładnie mieszam.
Przekładam ciasto do foremki wysmarowanej olejem roślinnym i posypanej bułką tartą.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Świeże jem samo, a następnego dnia smaruję masłem orzechowym albo migdałowym.
Smacznego.
Fajnie, że coraz więcej pojawia się takich inicjatyw. Na początku znałam tylko Puszkę, którą pewnie i wy znacie. Dzięki za zaangażowanie inwestowanie czasu w powstawanie bloga. Dobrego poniedziałku.
OdpowiedzUsuń