poniedziałek, 17 kwietnia 2017

pasztet z warzyw korzeniowych z okarą

Okara to chyba zmora każdego weganina,
który samodzielnie przygotowuje mleko sojowe
i nie lubi marnować jedzenia.
Ja uczę się ja dodawać już praktycznie do wszystkiego.
I co jakiś czas na pewno będą się pojawiały przepisy z jej wykorzystaniem,
bo w mojej kuchni nic się nie marnuje :)

Składniki:

1,5 szklanki okary
1/3 - 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
(w zależności od konsystencji)
1/4 szklanki oleju
2 spore cebule lub 3 małe
3 marchewki
2 pietruszki
jeden seler
dwie łyżki płatków drożdżowych
bułka tarta lub otręby do wysypania blaszki
dwie łyżki sosu sojowego
pieprz
dwie łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa gotuje w osolonej wodzie i blenduję.
Cebulę kroje w kostkę i podsmażam na patelni.


Mieszam z reszta składników,
próbuje i w razie potrzeby doprawiam.


Przekładam do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.


I piekę w 190 stopniach przez godzinę.
Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
przechowujemy w lodówce do tygodnia spokojnie powinien dać rade, może nawet trochę dłużej.


Jemy na kanapkach z ulubionymi dodatkami lub sam,
bez problemu można go trochę rozsmarować ,ale nie rozpada sie podczas krojenia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz