Zawsze zachęcam do pieczenia chleba,
więc na pewno przyda się kolejny przepis na pyszne domowe pieczywo.
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
370 ml wody
opakowanie suchych drożdży (7 g)
spora garść siemienia lnianego
spora garść ziaren słonecznika
i spora garść posiekanych orzechów włoskich
półtorej łyżki soli
łyżka cukru
dwie łyżki octu jabłkowego
otręby pszenne do wysypania blaszki
olej do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Część wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i cukrem i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy pozostałe składniki w misce,
kiedy zaczyn wyrośnie mieszamy dokładnie ciasto,
lekko smarujemy ciepła wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Wierzch chleba smarujemy woda i sypiemy siemieniem lnianym i lekko dociskamy, żeby nie odpadło po pokrojeniu.,
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.
Obok kładziemy blaszkę wypełnioną wodą.
Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz