sobota, 8 kwietnia 2017

chleb pszenno-gryczany na drożdzach

Zawsze zachęcam do pieczenia chleba, 
więc na pewno przyda się kolejny przepis na pyszne domowe pieczywo.

Składniki:

350 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
370 ml wody
opakowanie suchych drożdży (7 g)
spora garść siemienia lnianego
spora garść ziaren słonecznika
i spora garść posiekanych orzechów włoskich
półtorej łyżki soli
łyżka cukru
dwie łyżki octu jabłkowego
otręby pszenne do wysypania blaszki
olej do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Część wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i cukrem i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy pozostałe składniki w misce, 
kiedy zaczyn wyrośnie mieszamy dokładnie ciasto, 
lekko smarujemy ciepła wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Wierzch chleba smarujemy woda i sypiemy siemieniem lnianym i lekko dociskamy, żeby nie odpadło po pokrojeniu.,
Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.
Obok kładziemy blaszkę wypełnioną wodą.
Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz