czwartek, 27 kwietnia 2017

ciasto kokosowe z ryżu bez pieczenia

To ciasto jest naprawdę świetne i nawet nie ma się po nim aż takich strasznych wyrzutów sumienia.
Bo nie zawiera zbyt wiele cukru,a  w sumie na tyle mało, że spokojnie można go zastąpić ksylitolem czy jakimś innym wynalazkiem bez znacznego obciążania portfela.

Składniki:

szklanka ryżu (objętość przed ugotowaniem)
puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 g wiórków kokosowych
2,5 szklanki wody
cztery łyżki ksyliotu/ cukru lub innego wynalazku
(możecie dodać trochę więcej jeśli czujecie taka potrzebę, mi cztery wystarczyły w zupełności,
ale każdy lubi inny poziom słodkości)
odrobina oleju najlepiej kokosowego ale inny też da radę do wysmarowania formy
ulubione owoce do dekoracji, ja dodałam banany i truskawki i świetnie mi się łączyły z kokosem

Przygotowanie:

Ryz gotujemy w 2,5 szklankach wody, kiedy wchłonie cała wodę dodajemy mleko kokosowe i wiórki (odrobinę możemy zostawić do posypania) i gotujemy jeszcze przez chwile mieszając.
Dokładnie blendujemy i przekładamy do formy wysmarowanej olejem (najlepiej silikonowej).
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, układamy owoce na wierzchu i gotowe :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz